Také máte doma vzácný sešit s těmi nejlepšími recepty, který vám věnovala vaše babička? Výtečné dorty, jedinečné kynuté buchty a koláče i vybrané druhy vánočního cukroví… Troufli jste si už vyzkoušet domácí pracny nebo ještě otálíte? Je to snazší, než si myslíte!
Co budete potřebovat?
- Mísu na těsto
- Formy na pracny
- Dřevěný nebo silikonový vál
- Pečící plech
- 400 g hladké pšeničné mouky
- 230 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 270 g másla
- 2 vrchovaté lžíce kakaa
- 160 g mletých vlašských ořechů
Jak na to?
Smíchejte mouku, moučkový cukr, žloutek, máslo, kakao a vlašské ořechy. Vzhledem k faktu, že těsto obsahuje ořechy a díky nim se mnohdy těsto nechce pojit, je potřeba těsto zpracovávat déle. Rozhodně nepřidávejte máslo ani další žloutek – pouze vydržte a důkladně těsto propracujte.
Poté jej nechte odpočinout v lednici. Nechte jej odpočinout minimálně 24 hodin. Pokud se však k pečení pracen dostanete až za 2 – 3 dny, těsto v lednici bez problémů vydrží.
Naplňte formičky na pracny, palcem do nich vtiskněte těsto a uprostřed udělejte malou prohlubeň. Naplněné formičky pak přemístěte na plech. Během formování pracen si předehřejte troubu, a to maximálně na 160 °C. Pokud byste pracny pekli při vyšší teplotě, mohly by vám zhořknout.

Doba pečení závisí na tom, zda máte malé formičky na pracny či velké formy na pečení pracen. Malé pracničky budou hotové zhruba za 7 minut, a ty velké přibližně za 10 minut. Pracny pak vytáhněte z trouby, a ještě horké je obalte v moučkovém cukru.
Tip: pustili jste se do pečení dle receptů svých babiček? Pak si nezapomeňte vybavit kuchyň potřebnými pomůckami, jako jsou pečící formy, váleček na těsto či mašlovačka!