Kaštan jedlý se podle některých historických pramenů vyskytoval na našem území již v době bronzové. Stále se těší velké oblibě. Plody jsou nejen chutné, ale i mimořádně zdravé! Kaštan jedlý (Castanea sativa) je strom vhodný zejména do velkých zahrad, protože po letech dorůstá až do výšky 20 metrů. Na trhu u dostupné i roubované odrůdy, které jsou sice nižšího vzrůstu, ale mají rozložité koruny, čili vzdálenost mezi dvěma stromy by měla být přibližně 10 až 15 metrů. Kaštan je typickým představitelem podzimu. Pěstování a péče Kaštan pro kvalitní opylení, a tím i dobrou úrodu, vysazujte minimálně v dvojici. Případně sáhněte po samosprašných odrůdách. Dařit se mu bude na teplém, chráněném a slunném stanovišti. Tento strom vyžaduje půdu bohatou na živiny, propustnou a ideálně kyselou až neutrální. Dobře uděláte, pokud do výsadbové jámy přidáte Mykorhiza houby. Nejvhodnějším tvarem je vysokokmeň s přirozeně rostoucí korunou. Při jejím úpravě ponechte 4 až 5 kosterních větví a terminál. Po vytvoření základního tvaru koruny ho v dalších letech udržujte průklestem. Odstraňujte jen nemocné a křižující se větve. Kaštan kvete až po olistění – koncem května až v červnu. Nehrozí proto poškození pozdními jarními mrazy. Samčí květy jsou dlouhé jehnědy, samičí vyrůstají většinou jednotlivě, ale i po třech na jejich bázi.

Z nich se vytvoří obvykle dvě ostnité čásku s plody. Ty jsou velké, tmavohnědé, protáhle kulaté, se smetanově bílou dužinou. Plodů se dočkáte obvykle po 12 – 15 letech, roubované odrůdy rodí dříve. Sklízejí se v říjnu. Zralé plody jsou ukryty v pichlavé čásku a po dozrání opadávají na zem. Víte o jedlých kaštanech? obsahují hodně vitamínu C důležitého na podporu imunity (tepelným zpracováním se část vitaminu však ztrácí) obsahují vitamíny B a E, které prospívají vlasům a pokožce obsahují vitamin K důležitý pro správnou srážlivost krve jsou zdrojem železa, zinku, fosforu, vápníku, draslíku a hořčíku kaštany působí na správné fungování srdce a kardiovaskulárního systému podporují vyplavování škodlivin z jater neobsahují téměř žádný tuk, tak si je můžete dopřát i při hubnutí jsou vodní i pro celiatiky příznivě ovlivňují organismus při stresu a depresích pomáhají při bolesti hlavy a kloubů z kůry stromu se vyrábí tinktura k léčbě průjmu a střevních potíží pečená klasika Při pečení kaštanů nezapomeňte: nařezat ještě syrové kaštany ostrým nožem zalít je vodou když se voda vyvaří, pečte, dokud se slupky nezačnou na zářezech „otevírat“ nechte vychladnout a oloupejte