Chutnají vám jedlé kaštany? Vypěstujte si doma vlastní!

Post date:

Author:

Category:

Kaštan jedlý se podle některých historických pramenů vyskytoval na našem území již v době bronzové. Stále se těší velké oblibě. Plody jsou nejen chutné, ale i mimořádně zdravé! Kaštan jedlý (Castanea sativa) je strom vhodný zejména do velkých zahrad, protože po letech dorůstá až do výšky 20 metrů. Na trhu u dostupné i roubované odrůdy, které jsou sice nižšího vzrůstu, ale mají rozložité koruny, čili vzdálenost mezi dvěma stromy by měla být přibližně 10 až 15 metrů. Kaštan je typickým představitelem podzimu. Pěstování a péče Kaštan pro kvalitní opylení, a tím i dobrou úrodu, vysazujte minimálně v dvojici. Případně sáhněte po samosprašných odrůdách. Dařit se mu bude na teplém, chráněném a slunném stanovišti. Tento strom vyžaduje půdu bohatou na živiny, propustnou a ideálně kyselou až neutrální. Dobře uděláte, pokud do výsadbové jámy přidáte Mykorhiza houby. Nejvhodnějším tvarem je vysokokmeň s přirozeně rostoucí korunou. Při jejím úpravě ponechte 4 až 5 kosterních větví a terminál. Po vytvoření základního tvaru koruny ho v dalších letech udržujte průklestem. Odstraňujte jen nemocné a křižující se větve. Kaštan kvete až po olistění – koncem května až v červnu. Nehrozí proto poškození pozdními jarními mrazy. Samčí květy jsou dlouhé jehnědy, samičí vyrůstají většinou jednotlivě, ale i po třech na jejich bázi.

Z nich se vytvoří obvykle dvě ostnité čásku s plody. Ty jsou velké, tmavohnědé, protáhle kulaté, se smetanově bílou dužinou. Plodů se dočkáte obvykle po 12 – 15 letech, roubované odrůdy rodí dříve. Sklízejí se v říjnu. Zralé plody jsou ukryty v pichlavé čásku a po dozrání opadávají na zem. Víte o jedlých kaštanech? obsahují hodně vitamínu C důležitého na podporu imunity (tepelným zpracováním se část vitaminu však ztrácí) obsahují vitamíny B a E, které prospívají vlasům a pokožce obsahují vitamin K důležitý pro správnou srážlivost krve jsou zdrojem železa, zinku, fosforu, vápníku, draslíku a hořčíku kaštany působí na správné fungování srdce a kardiovaskulárního systému podporují vyplavování škodlivin z jater neobsahují téměř žádný tuk, tak si je můžete dopřát i při hubnutí jsou vodní i pro celiatiky příznivě ovlivňují organismus při stresu a depresích pomáhají při bolesti hlavy a kloubů z kůry stromu se vyrábí tinktura k léčbě průjmu a střevních potíží pečená klasika Při pečení kaštanů nezapomeňte: nařezat ještě syrové kaštany ostrým nožem zalít je vodou když se voda vyvaří, pečte, dokud se slupky nezačnou na zářezech „otevírat“ nechte vychladnout a oloupejte

Matrace vyrobeny v Česku poptávejte od výrobce Ostaš

0
Pořízení si nové matrace obvykle není levnou záležitostí, avšak kvalita spánku je velmi důležitá nejen pro dobrou kondici pohybového aparátu, ale také pro náladu,...

Posezení z bytelné betonové nebo kvalitní kovové konstrukce. Které zvolíte?

0
Máte doma zahradu, na které rádi trávíte čas setkáváním se s přáteli nebo s rodinou, posedíte si u dobrého jídla a pití a dlouhé hodiny si...

Proč si pojistit nemovitost a jak jednoduše uzavřít pojistnou smlouvu?

0
Stavíte právě svůj vysněný dům, nastěhovali jste se do rodinného domu nebo jste si koupili byt do osobního vlastnictví? Ve všech těchto případech je...

Nejste si jistí designem nábytku? Poradíme vám, jak si nejlépe vybrat!

0
Design nábytku je rozhodně jednou z věcí, které vždycky budeme řešit. Vedle svého praktického účelu totiž dokáže nábytek také opravdu zásadně ovlivnit to, jaké prostředí...

Recyklace vody pro ekonomický a ekologický provoz

0
V současné době máme pitné vody sice stále dostatek, ale už za pár let by to mohl být nepřekonatelný problém. Recyklace vody je dnes...